A Szekszárdi Borvidék 

A Szekszárdi borvidék, Magyarország egyik legősibb bortermelő területe, ahol a szőlőművelés hagyományai a kelta korig nyúlnak vissza. A borvidék a szekszárdi-dombság legkeletebbre eső, keskeny területét foglalja magában, ami Szekszárd, Őcsény, Decs szőlőit jelenti. A borvidék központi települése Szekszárd, amely a legnagyobb szőlőterülettel rendelkezik és nevet is ad Magyarország egyik hagyományosan, vörösborokkal jellemzett borvidékének.

A borvidék területe 2300 hektár, éghajlata szubmediterrán, ezért a tavaszi és az őszi fagyok ritkán tesznek kárt az ültetvényekben, nyarai melegek, helyenként a száraz években aszály károsít. A terület talaja nagyobb részt lösz, kisebb részben pannonhomokkal kevert lösz, melyeket nagymértékben rombol a vízerózió. Ennek kivédésére a hegyoldalakat teraszosították.

 

Jellemző szőlőfajták, borok

Ajánlott fajták

Kadarka, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir, Zweigelt, Chardonnay, Olasz rizling, Pinot blanc, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Sauvignon, Szürkebarát, Tramini, Zöld veltelini, Cabernet franc, Cabernet sauvignon.

Kiegészítő fajták

Blauburger, Kékoportó, Bíbor kadarka, Cserszegi fűszeres, Királyleányka, Leányka, Ottonel muskotály, Zenit.

Ültetvényes fajták

Zala gyöngye, Zöld szilváni, Bianca, Lakhegyi mézes, Magyar frankos, Alicante Bouschet, Cs 2., Medina, Turán, Zefír, Ezerfürtű.

 

A borok közül a vörösek, országos viszonylatban is kiváló minőségűek, korán kialakul finom bársonyosságuk. A vörösborszőlő-fajták térnyerésével egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a borvidék másik híressége, a több száz éves múltra visszatekintő Bikavér. Ez a bor általában 3-4 fajta célszerű házasításával készül, hogy kiemeljék a nehéz, testes vörösborok zamatosságát és bársonyosságát. A fehérborok ízesek, testesek, de gyakori a savhiány.

Szőlőink Szekszárdtól délre, Várdomb és a szálkai elágazó között, Decs-Aranyhegyen, illetve Alsónána-Kürtöshegyen találhatók. Első osztályú bortermő hely, talaja főként lösz és barna erdőtalaj. A szőlőterület domboldalon helyezkedik el, melynek lejtése változóan Dél-keleti és Dél-nyugati irányú, így az országos átlagnál magasabb, évi 11,3oC-os évi középhőmérsékletet biztosít. Mivel a borvidék éghajlata egészében is szubmediterrán jellegű így mikroklímája kiválóan alkalmas a szőlő és különösképpen a vörösborszőlők termesztésére. A kiegyenlített éghajlati jellemzők miatt biztos minőséget adó termőhelynek számít.

 

A teljes bortermő terület 36 ha, mely a következő arányban oszlik meg a termelt fajták között:

• Kékfrankos 55 %

• Cabernet sauvignon 15 %

• Merlot 10 %

 

A maradék 20 %-on:

• Bíbor kadarka

• Shiraz  

• Kadarka  

• Pinot noir

• Olaszrizling  

• Szürkebarát  

• Chardonnay

 

A szőlők a terület nagy részén 40-45, a kürtöshegyi ültetvényen 15 évesek.

A szőlőterületeket löszös domboldalon, középmagas (Moser) kordon művelési módban, teraszosított elrendezésben műveljük. Célunk, hogy a szüreten és természetesen a metszésen kívül, minden munkaműveletet gépesítsünk. Gépeink lehetővé teszik, hogy a sorköz- és soraljművelés, a permetezés, a csonkázás és az előmetszés, hatékonyabb és gyorsabban elvégezhető legyen. A korábbi szálvesszős művelésmódról áttértünk a váltócsapra. Az áttérést az indokolja, hogy a szálvesszős művelésmód jobban megterheli a tőkét, emellett viszont kevesebb a jó minőségű fürtök száma. Továbbá cél a minél magasabb fokú gépesítés, így az előmetsző használata is, mely a két lehetőség közül, a váltócsapnál magasabb hatásfokkal alkalmazható. Ezen művelésmód mellett a rügyterhelést 2,5kg szőlő/tőkében maximalizáltuk, így a 60-70q/ha közötti termésátlag a cél, mely jelentős terméskorlátozásnak minősül. Azokon a tábláinkon, ahol a különleges minőségű borok alapanyaga terem, még tovább, 1,5kg maximumig korlátozzuk a termés mennyiségét. Ennek eredményét az extrakttartalom növekedésében és a szüretkor mért magyar mustfok és savtartalom arányában beálló változásban várjuk.

Reméljük, hogy sokan fogják értékelni minőség iránti elkötelezettségünket és jó szívvel fogyasztják majd borainkat.

 

View the embedded image gallery online at:
http://indivinum.hu/hu/pinceszet/birtok#sigFreeId0f2f24e1fc